Je kans op voordeel

Fiscaal partners? Grote kans op voordeel bij verdeling!

Heb je het hele jaar een fiscaal partner? Of heb je een deel van het jaar een fiscale partner en kies je ervoor om het hele jaar fiscale partners te zijn? Dan is de kans groot dat je samen belasting kunt besparen. Ieder heeft zijn eigen inkomen, maar er zijn ook vaak gezamenlijke posten. Denk dan aan de eigen woning met aftrek van hypotheekrente, aan het vermogen (bankrekeningen e.d.) en aan de aftrekposten als zorgkosten en giften.

Je mag deze gezamenlijke posten dusdanig verdelen dat je samen de minste belasting betaalt. Het maakt niet uit hoe je de posten verdeelt tussen jezelf en je fiscale partner. Elke verdeling mag, als het totaal maar 100% is.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Voordeel door andere verdeling vanwege het box 3-rechtsherstel

Stel je hebt in de eerder verzonden aangifte gekozen voor een bepaalde, destijds optimale, verdeling. De Belastingdienst gaat van die verdeling uit en kan dus constateren dat de nieuwe berekening (vanwege het rechtsherstel) voor geen van beiden een lagere aanslag oplevert dan de oorspronkelijke berekening. De Belastingdienst concludeert dan dat de oude berekening kan blijven gelden. Maar het kan best zijn dat door het kiezen van een andere verdeling in de aangifte partners gezamenlijk toch minder belasting betalen. En leuker kunnen ze het niet maken, belastingplichtigen moeten zelf uitzoeken of dat zo is.

Het kan ook zijn dat de de nieuwe berekening (vanwege het rechtsherstel) bij de oorspronkelijk gekozen verdeling wel tot een bepaalde teruggaaf leidt. Dat is op zich mooi, maar het is altijd goed om te checken of die verdeling wel optimaal is. Wellicht kun je door een andere verdeling te kiezen de gezamenlijk verschuldigde box 3-heffing nog lager kan uitkomen.

Check je optimale verdeling met de BOX 3 CHECK

Upload je verzonden aangifte inkomstenbelasting 2021 en de Box 3 Check bekijkt jouw verdeling. Heb je dat zelf goed gedaan, dan vertellen we je dat. Maar als het beter kan, dan rekent de Box 3 Check net zo lang tot er een voor jullie voordeliger verdeling uit komt. En we laten je zien op welke wijze de verdeling van de gezamenlijke posten je meer oplevert. Zie het voorbeeld hierboven. Je kunt de verdeling dan gewoon overnemen in de aangifte via Mijn Belastingdienst en ziet dan direct de aangepaste bedragen voor de aanslag van jou en van je partner. Dus direct voordeel, makkelijk toch?

De Bond voor Belastingbetalers vraagt een kleine bijdrage van gebruikers voor het onderhoud en verbetering van de Box 3 Check. Lees hier meer informatie over de kosten voor het gebruik van de Box 3 Check.

Optimaliseer je belastingaangifte