Hoe werkt de Box 3 Check

Aangiftes inkomstenbelasting 2021 met box 3-vermogen

Van de ruim 8 miljoen ingediende aangiften inkomstenbelasting 2012 zijn er circa 1,3 miljoen aangiften met een box 3-vermogen. Een groot deel daarvan zijn aangiften van fiscaal partners. Daarbij heb je dan te maken met het verdelen van de grondslag sparen en beleggen (box 3), en vaak ook met de verdeelposten ‘Eigen woning’ en ‘Persoonsgebonden aftrek’.

Als je vóór 4 augustus 2022 aangifte inkomstenbelasting over 2021 hebt gedaan, dan is er in het online eaangifteprogramma van de Belastingdienst nog geen rekening gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad over de box 3-heffing (arrest Kerst 2021). Na deze uitspraak heeft de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode ontwikkeld. Hiermee hebben zij je box 3-inkomen herberekend. In de definitieve aanslag die je (binnenkort) van de Belastingdienst krijgt of al hebt gehad, zie je wellicht dat je box 3-inkomen is verlaagd. Dat komt omdat de nieuwe rekenmethode gunstiger voor je uitpakt.

Het kan zijn dat de de nieuwe berekening (vanwege het rechtsherstel) bij de oorspronkelijk gekozen verdeling wel tot een bepaalde teruggaaf leidt. Dat is op zich mooi, maar het is altijd goed om te checken of die verdeling wel de meest voordelige is. Wellicht kun je door een andere verdeling te kiezen de gezamenlijk verschuldigde box 3-heffing nog lager kan uitkomen. Daarom is er de Box 3 Check.

Upload  je originele aangifte-pdf 2021 van de Belastingdienst en bekijk je voordeel

Via de startknop hieronder doorloop je eenvoudig het stappenplan. Je begint met het uploaden van je aangifte-pdf van de Belastingdienst. Zorg dus dat je die pdf op je computer hebt bewaard. Is dat niet het geval, dan kun je de (verzonden) aangifte als pdf downloaden via ‘Mijn Belastingdienst’. Aan het eind laten we zien of je een optimale verdeling hebt gekozen of niet. En in het laatste geval vertellen we je het te behalen voordeel en ook hoe je bezwaar kunt maken tegen de aanslag of een verbeterde aangifte kunt dienen. Kortom, de Box 3 Check biedt jou een snelle en optimale check van je aangifte inkomstenbelasting.

De Bond voor Belastingbetalers wil zoveel mogelijk belastingplichtigen helpen om zekerheid te krijgen over hun belastingaangifte. De Box 3 Check is hiervoor een belangrijk instrument. Het ontwikkelen en onderhouden van de Box 3 Check is niet gratis. Vandaar dat wij een kleine bijdrage vragen van de gebruikers van de Box 3 Check. Lees hier meer informatie over de prijs van de Box 3 Check.

Optimaliseer je belastingaangifte